Voor rijscholen

Spectrum Brabant heeft een professioneel opleidingstraject ontwikkeld voor rijinstructeurs en examinatoren om adequaat te leren omgaan met kandidaten met informatieverwerkingsproblemen zoals autisme en ADHD. Uniek aan het traject zijn de protocollen; het autismeprotocol rijles en het ADHD-protocol rijles. Aan de vorm van bijscholing is een niveau van expertise gekoppeld om ook voor buitenstaanders inzichtelijk te maken in hoeverre iemand is bijgeschoold. Instructeurs worden vermeld op deze website waar hun niveau van bijscholing voor potentiële kandidaten direct duidelijk is. Bijgeschoolde rij-instructeurs ontvangen een persoonlijk certificaat, banner en persoonlijke pas waarmee men de erkenning kan onderbouwen.
Compleet afgeronde trajecten geven toegang tot erkenning door Spectrum Brabant Academie.


Opleidingstraject autisme & ADHD

Inmiddels zijn de door ons ontwikkelde workshops en trainingen uitgegroeid tot de toonaangevende methodiek in Nederland. Wij zijn er met name bijzonder trots op dat wij inmiddels ook binnen het CBR examinatoren en DPR’s hebben mogen bijscholen zodat ook zij het autisme-protocol en het ADHD-protocol kennen. Hiermee is een doorgaande lijn gewaarborgd voor kandidaten met autisme of ADHD; zij worden op eenzelfde manier begeleid door hun bijgeschoolde rijinstructeur als door de examinator!

Bekijk ons opleidingstraject autisme & ADHD

Workshops

De aangeboden workshops zijn voor elke rijinstructeur die zich wil verdiepen in zorgleerlingen.

Onze workshops

Expertmeetings

De expertmeetings zijn voor gevorderde en erkende rij-instructeurs. Het zijn verdiepingscursusses voor de instructeur die zich verder wil verdiepen.

Wij onderscheiden 3 verschillende expertmeetings, ABC gesprekstechniek deel 1, ABC gesprekstechniek deel 2 en Brainblocks.

Onze expertmeetings

Expertise niveau’s

Afhankelijk van de mate van bijscholing en ervaring, worden drie niveaus van expertise onderscheiden:

  1. Erkend Rij-instructeur Autisme en/of ADHD
  2. Rij-instructeur met gevorderde kennis en vaardigheden Autisme en/of ADHD
  3. Instructeur met basiskennis en -vaardigheden Autisme en/of ADHD

Lees meer over de Expertise niveau’s

Ervaringen van rij-instructeurs

Vele rij-instructeurs zijn u voorgegaan. Een deel van hun ervaringen hebben wij verzameld. Lees de ervaringen van rij-instructeurs met het opleidingsaanbod zoals erkend door Spectrum Nederland.

Lees de ervaringen van bijgeschoolde rij-instructeurs

Downloads

Er zijn verschillende materialen ontwikkeld voor rij-instructeurs. Hieronder een drietal documenten gratis te downloaden en vrij te gebruiken. Tevens vind u enkele belangrijke links naar documenten van het CBR.

Bekijk de downloads