van rij-instructeurs

Lees onderstaand een aantal ervaringen van rij-instructeurs die zich hebben laten bijscholen door Spectrum Nederland.


Ik vond het een goede en duidelijke training. Presentatie was relaxed en duidelijk, met een goede powerpoint, en prima naslagmateriaal. Ik vond de werkmappen en het autismeprotocol erg handig.

Frans Dorego- Autorijschool DOREGO (Tilburg) 14 oktober 2016

Ik vond het een heel goed programma, met een perfecte presentatie en met een zeer goed naslagwerk om mee te nemen. Ik vond het erg interessant om te leren hoe iemand met autisme denkt en handelt. De filmpjes vond ik persoonlijk iets minder interessant, maar ze gaven wel een duidelijk beeld. De training vind ik erg belangrijk om mensen met deze handicap de mogelijkheid te geven dat er instructeurs zijn die hen begrijpen.

En rijbewijs is tegenwoordig heel erg belangrijk in deze samenleving. Niet iedereen komt met maar “een paar lesjes“ door het examen heen. Ik ben van mening dat deze speciale mensen, net zoveel recht hebben om hun rijbewijs te halen. Met behulp van de juiste instructiemiddelen, veel geduld, vakbekwaamheid, goed opgeleide instructeurs en door de juiste “taal“ weten te spreken komen we samen tot een positief resultaat! Je vriendjes die “maar een paar lessen“ hebben gehad zijn de instructeur alweer vergeten. Maar als je er iets langer over gedaan hebt beschik je over een veel grotere bagage waaruit je  een veilige en vooral zelfstandige bestuurder bent geworden. Maandag avond is mijn vaste sportavond, daar sprak een meisje mij aan over het verloop van haar rijlessen, het ging haar allemaal veel te snel!ik MOET DIT doen en ik MOET DAT doen terwijl ik hem niet begrijp!! Ik legde haar aan de hand van een paar simpele voorbeelden uit hoe ze het beter kon begrijpen. De week erna sprak ze me aan en zei: ”Jij begrijpt me tenminste jij weet wat ik bedoel!” Ja DAAR doen we het voor. Zonder de fantastisch georganiseerde training voor Autisme tijdens de rijles, door Spectrum Nederland verzorgd, zouden veel instructeurs beter begrijpen wat er in de computer van deze speciale mensen omgaat. Ze zijn niet anders ze denken anders.

Peter Keppel - Autorijschool Keppel (Baarn) 14 oktober 2016

Ik vond het een prima programma, nu weet ik meer over autisme en hoe deze mensen denken en doen. Ik hoop in de toekomst nog meer van deze trainingen te kunnen doen.

Jan Cools- Autorijschool Coenen ('s-Hertogenbosch) 14 oktober 2016

Ik vond de samenstelling van het programma goed en duidelijk. Ook de feedback van collega’s in interactie met ‘lotgenoten’ was waardevol. Ik vond deelname bijzonder zinvol. Ik heb door mee te doen aan deze cursus, een onderwerp besproken gemaakt in mijn bedrijf/werkomgeving. Door de problematiek te begrijpen kan ik haar beter overbrengen. Het materiaal, de presentatie vond ik van grote toegevoegde waarde met pakkende visualisatie en een mooi naslagwerk. Ik ben zeker van plan om naar de terugkomdagen te komen om zo nieuwe onderzoeken en ontwikkelingen bij te kunnen houden.

Jim Schardijn - Rijschool Combinatie Zuid (Someren) 14 oktober 2016

Ik vond het een goed doordacht programma, met een prima presentatie en duidelijk visueel materiaal. Het werkboek vond ik ook zeer bruikbaar en is ook na de training nog te gebruiken als naslagwerk. Met name het autismeprotocol vond ik erg goed bruikbaar in de praktijk. Ik heb meer inzicht gekregen met betrekking tot het lesgeven aan iemand met ASS.

C.H. van Hooff - Autorijschool van Hooff (Maarheeze) 14 oktober 2016

Ik vond het heel duidelijk, met veel info. Het was goed om de kennis op te frissen en fijn om met dezelfde collega’s deze doelstelling te hebben. Ik vond het een prima presentatie, bedankt daarvoor.

Nathalie Parrega - Verkeersopleiding 4 You (Echt) 14 oktober 2016

Ik vond het met name zeer interessant om meer te leren over hoe leerlingen met autisme denken en de zaken bekijken. Ook de ervaringen van collega’s waren waardevol. Als wij de leerlingen beter begrijpen kunnen wij ze ook beter les geven en nog beter motiveren. De werkmap voor de leerling vond ik ook erg nuttig; Bewustwording als je iets op papier moet zetten. Dat is toch lastiger als dat het in je hoofd zit.
Ik kijk uit naar het vervolg.

Anja Selsig - Excellent Verkeersonderwijs (Best) 14 oktober 2016

Ik vond het een erg goede training. Terugkoppeling naar de praktijk zou wat mij betreft nog uitgebreider mogen maar ik vond eigenlijk de hele workshop interessant. Het filmpje was confronterend. De praktijkcases waren verhelderend. Deelname heeft mij een goed beeld van de belevingswereld van ASS gegeven. Dat is toch wel de basis om deze mensen te kunnen begeleiden. Het lijkt me wel een constante zoektocht om een iemand met autisme goed te begeleiden. Maar daar ligt tevens de uitdaging. Ik zou echt graag willen dat wat meer personen met ASS bij me zouden komen.

Frans van de Sanden- Autorijschool van de Sanden (Berkel-Enschot) 14 oktober 2016

Wil je zelf een reactie geven of je ervaringen delen? Deel je ervaring en wij plaatsen je ervaringen desgewenst in deze rubriek!

Mijn ervaring delen