Een moeder

14 oktober 2016

Hallo

Toen er bij onze zoon met PDD-NOS problemen ontstonden bij het behalen van zijn rijbewijs ben ik door google op jullie site terecht gekomen.

Onze zoon vertelde de examinator van zijn autisme toen hij zij tussentijdse toets had. Examinator deed hiervan melding bij de medische afdeling van het cbr. Gevolg rijexamen geannuleerd, medisch traject, onderzoek bij een psychiater.
Dit alles koste 3-4 maanden tijd en een zoon die erg boos en teleurgesteld was. Niet goed voor je zelfvertrouwen. Hij was gewoon eerlijk geweest en nu dit!
Wij hadden in de eigen verklaring van het cbr alle vragen met NEE beantwoord.
Onze zoon heeft nooit behandeling gehad, geen medicatie gebruikt en is goed in staat een motorrijtuig te besturen. In de eigen verklaring wordt niet gevraagd naar autisme. Hoe moet je weten dat je het moet melden.
Waarom is hier niet meer over bekend? Zelfs rijschoolhouders weten niet precies hoe het zit.
Ook onze huisarts was verbaasd over de vragen van de eigen verklaring. Voor onze zoon met zijn autisme was alles NEE, maar de verklaring zou volgens het cbr niet naar waarheid zijn ingevuld.
Dit moet in Nederland toch niet kunnen.
Wat er dan ook nog speelt is als je autisme of een andere lichamelijke of geestelijke beperking NIET meld en je hebt geen rijgeschiktheidsverklaring van het cbr je NIET verzekerd bent als je je rijbewijs haalt.
Cbr vind het eigen verantwoording. Dit kan wel zo zijn, maar dan moet men wel op de hoogte zijn.
Dit alles zou landelijke bekendheid moeten krijgen, want ik denk dat er veel mensen rondrijden die GEEN rijgeschiktheidsverklaring hebben.

Onze zoon heeft ondertussen zijn rijbewijs gehaald en heeft van het cbr een rijgeschiktheidsverklaring ZONDER beperking gekregen.
Voor alle anderen in dit traject of die er nog aan moeten beginnen hoop ik op meer duidelijkheid en bekendheid. Brochure’s bij huisartsen,ziekenhuizen, psychiaters, jeugdzorg en andere plaatsen waar mensen met een beperking komen zou wenselijk zijn.

Ik vond jullie site heel positief overkomen, maar zoals beschreven in bovenstaande, miste ik toch nog wat info.
Hoop dat jullie met bovenstaande info iets gaan doen!