Hieronder een aantal aanbevolen boeken over ADHD. Een completere lijst van boeken over ADHD kunt u vinden op de website van Spectrum Brabant. U kunt de materialen niet via deze website bestellen. De meeste materialen zijn echter eenvoudig via bijvoorbeeld bol.com te bestellen.
Het ADD-syndroom – Thomas E. Brown (2009)
een nieuwe kijk op ADHD/ADD
Waarom kan iemand met ADHD wel urenlang computeren, maar niet zijn werk afkrijgen? Iedereen heeft wel aandachtsproblemen, als je maar hard je best doet gaat het vanzelf over…
Thomas E. Brown is een vooraanstaand deskundige op het gebied van diagnostiek en behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. In Het ADD-syndroom geeft hij praktische en wetenschappelijk onderbouwde informatie over behandelingen. Hij beschrijft een geheel nieuw inzicht in ADD/ADHD aan de hand van treffende voorbeelden van de invloed van deze stoornis op het dagelijks leven van kinderen, pubers, adolescenten en volwassenen. Thomas Brown gaat in op vele vragen en vooroordelen over ADHD. Hij legt in eenvoudige bewoordingen uit wat ADHD inhoudt. Hij stelt met name de aandachtsproblemen centraal en noemt dit het ADD-syndroom. Hij legt uit dat ADHD meer is dan af en toe afgeleid zijn of je niet kunnen concentreren. Hij gaat ook in op de achtergrond van ADHD en geeft een overzicht van datgene wat er tot nu toe wetenschappelijk bekend is over ADHD. Dit boek is voor een breed publiek geschreven, voor patiënt en hulpverlener, familielid, leerkracht en andere geïnteresseerden.
Je bent er een of je kent er een – Remko Iedema (2005)
reis door het landschap van ADHD bij volwassenen
Dát ADHD zich uit in gedrag is sinds tientallen jaren bekend. Dat bij veel kinderen ADHD niet overgaat, is minder lang bekend. En dat iemand met ADHD, zeker volwassenen, niet hyperactief hoeft te zijn, is zelfs vrij onbekend.
Je bent er één of je kent er één….heeft twee verhaallijnen. De eerste is een persoonlijke research van de auteur. Op toegankelijke wijze bespreekt hij de kernvragen als: Wat is ADHD? Is ADHA een modeziekte? Moet je medicijnen gebruiken? Heeft ADHD invloed op je werk? Moet je je laten behandelen? De tweede verhaallijn loopt parallel aan de eerste. De auteur laat zien welk inzicht hij opbouwt over het omgaan met ADHD. Hoe hij zich ontworstelt aan zijn status van “patiënt”. Hoe hij zijn houding ten opzichte van medicatie bepaalt. Hoe hij het behandelend circuit ziet. En niet in de laatste plaats: waar hij de regie houdt en zelf verantwoordelijkheid neemt.
Wat is die jongen druk! – Jacob Klompstra (2008)
Een leven met ADHD
Jacob Klompstra (60) heeft ADHD. Dat heeft hij al zijn hele leven, maar de diagnose is pas 2,5 jaar geleden (begin 2006) gesteld. Vanaf zijn vroegste jeugd ondervindt hij de gevolgen van het anders zijn en niet weten waarom.
In dit boek vertelt hij over zijn leven, zijn ervaringen en zijn zoektocht naar zichzelf. Het is het verhaal van iemand die niet wist waarom hij altijd zo chaotisch was, die moeite had met plannen en opruimen en nooit kon stilzitten. Het is het verhaal van iemand met een leven dat in het teken stond van impulsief gedrag, onbegrip en het onvermogen om die situatie te kunnen veranderen. Voordat de diagnose ADHD werd gesteld, rende Jacob achter zichzelf aan. Hij pleegde roofbouw op zijn lichaam en geest. Zijn omgeving begreep niets van zijn enorme gedrevenheid en tomeloze energie.